Könyvajánló

Könyvajánló

Könyvajánló

Olvasóvá nevelés már óvodás korban kezdődik. Magyarországon sajnos egyre kevesebben és egyre kevesebbet olvasnak. Bár világjelenségről van szó, e tény fölött mégsem lehet szemet hunyni. Talán a pedagógusnak még inkább lélekbe tépő tudomásul vennie e megrázó tényt. Hiszen a könyv könnyen elérhető bárki számára, csak érte kell nyúlni az olvasni valók „palotájában”, a könyvtárban. S ki érezhet késztetést, hogy benyisson a palota ajtaján? Nyilván az, aki tudja, mi minden vár rá az ajtó mögött. Aki megtapasztalta, hogy minden könyv egy új világ. Ebben a világban a rendező, a jelmeztervező, a maszkmester, a világosító, a díszlettervező maga az olvasó. A cselekményen át mindenki testre szabottan látja lelki szemeivel az olvasottakat. Átvitt értelemben mi magunk is alkotunk – egy szellemvilágot. Ezért is hallani többek szájából csalódott szavakat, ha közkedvelt regényeket filmesítenek meg: „Olvasva sokkal jobb volt!” Hisszük, hogy az olvasóvá nevelés csíráinak lerakását már kisgyermekkorban el kell kezdeni. A legideálisabb, ha pici kortól a szülővel kellemes légkörben lapozgatják a leporellókat, s beszélgetnek a könyvben látott képekről. Észrevétlenül megtanulja a gyermek, hogy a könyv érték, s vigyázni kell épségére, mert csak úgy tud élményt nyújtani. Természetesen nem minden család értékrendjében szerepel a könyv elsődleges helyen. Ilyen esetben az óvó néni feladata megismertetni és helyesen használtatni azt. A későbbi óvodás évek alatt a gyermekek életkorának megfelelő mesékkel, történetekkel kell megismertetni őket. Minél többféle nekik való prózai stílussal ismerkednek meg, annál inkább kialakul egyéni viszonyulásuk a különböző műfajok iránt.Mi, a Tulipán Óvoda óvó nénijei, nagyon fontosnak tartjuk, hogy megismerkedjenek az olvasni valók „palotájával”, és kellemes érzésekkel legyenek irányába, hiszen csak úgy várhatjuk el tőlük a későbbi rendszeres könyvtárlátogatást. Ilyen elgondolás alapján a középső- és nagycsoportos korú gyermekekkel ellátogatunk az iskola könyvtárába, ahol könyvtár szakos tanárnő lelkes segítségével ismerkedünk a rendszerezett olvasni valókkal. Egyúttal az iskola épületével is barátkozunk, aminek szeptembertől nagy hasznát veszik az akkor már elsős kisdiákok.

GYERMEKIRODALMI REMEKMŰVEK,MELYEK NEM MARADHATNAK KI SENKI ÉLETÉBŐL SEM.

Cini- cini muzsika (T. Aszódi Éva válogatása)

Úgy gondolom, hogy a magyar műköltészet és népköltészet gyöngyeinek helyet kell kapniuk minden gyermek könyvespolcán. Már kiskorban jó, ha ismerkednek a klasszikus és modern líra hangjaival.Ebben a gazdag gyűjteményben a természetről, a magyar tájról, a gyermekek mindennapi életéről szóló verseket találunk. A kötetet Bálint Endre gyermekrajzot imitáló illusztrációi díszítik.

Anna Suess: Sürgés-forgás a tanyán

Egy tanyasi gazdaságban sok érdekes felfedezni való van. Anna Suess részletgazdag képei (szöveg nélkül) sok apró történetben mutatják be egy tanya lakóinak életét. A képeket csak nézni kell és mesélni róluk! Fejlesztik a kicsik megfigyelőkészségét, élénkítik képzeletüket, fejleszti szókincsüket és a mondatok alakításával a beszédüket.

 Éva: Tavasztól télig

A könyv mondókáinak, verseinek segítségével a gyerekek megismerhetik az Mentovics évszakok jellemvonásait. A természeti jelenségeket(napsütés, esőfelhő, jégeső, szél, vihar, tócsa, szivárvány, köd, jégcsap...), a különböző évszakokban érő gyümölcsöket és ünnepeket is( húsvét, anyák napja, születésnap, Mikulás, karácsony...) A fülbemászó ritmusok hamar megtanulhatóak. A verseskönyvet Karácsonyi György játékos képei gazdagítják.

Szutyejev: Vidám mesék

A mese kiválasztásánál fontosnak tartom, hogy a gyermek számára a legjobbat, a legértékesebbet adjuk. A kicsi gyermekben mélyen él az állatok iránti szeretet. Szívesen hallgatja a róluk szóló meséket, történeteket. Ennek a könyvnek dupla értéke, hogy az illusztrációkat maga az író készítette. Az állatmesék természetes környezetben játszódnak, vidám, játékos hangvételűek, melyet a gyermek újra és újra át szeretne élni.

DÓRI ÓVÓ NÉNI AJÁNLÁSAI:

Fésűs Éva: Csupafül 22 meséje

A szerző egy kis nyuszi mindennapjait bemutatva tanít meg bennünket a szülő tiszteletre, a testvérszeretetre, az igaz barátság fontosságára, az őszinteségre. Nagyon kedves és szép történetek, melyeknek mondandója van, s ezt a gyermekek meg is értik, átérzik a főszereplő 

helyzetét, s maguk alkotnak véleményt Csupafül viselkedéséről, s minden mese által töltekeznek pozitív érzelmekkel.

MÓNI ÓVÓ NÉNI AJÁNLÁSAI:

Weöres Sándor: Bóbita

Weöres Sándor versei minden korosztálynak jó szórakozási és tanulási lehetőséget kínálnak. A versek ritmikája, dallamossága, dinamikája nagyon jól előkészíti a későbbi olvasástanulást. Sok verset megzenésítettek a kötetből, ezeket énekelni is jó móka, így még könnyebb a verstanulás, memorizálás.

Zdenek Miler: Kis Vakond történetei

Kedves Szülők! Emlékeztek még gyermekkorunk esti meséire? Biztos nektek is eszetekbe jut egy kis fekete vakond, aki izgalmas kalandokon keresztül ismertetett meg bennünket a világ rendjével. A könyvsorozat köteteiből gyermekeink is megtanulhatják a nadrágkészítés folyamatát (Kis vakond nadrágja), bepillanthatnak az űrutazás rejtelmeibe (Kis vakond és az űrhajó), izgulhatnak, hogy kis autójukkal hogyan boldogulnak a nagyvárosi közlekedés forgatagában (Kis vakond és az autó). Sorolhatnám tovább a jobbnál jobb könyvcímeket, de a lényeg az, hogy a kalandok során sokkal fontosabb dolgot tanulnak meg a gyerekek: a barátság fontosságát, az élet apró örömeinek felismerését, és azt, hogy egymásra odafigyelve hogyan tudnak tanulni.

Szepes Mária: Pöttyös Panni – Pöttyös Panni az óvodában

Szepes Mária Pöttyös Panni sorozata örök érvényű, minden generációnak élményt adó, örömteli olvasmány. A kicsinyek azért szeretik, mert saját kis élethelyzeteik elevenednek föl Panni kalandjai során, magukra ismerhetnek a mesékben és a rácsodálkozás élményével kiálthatnak fel: „Jé, ez velem is megtörtént!!!” Többnyire nagycsoportos gyermekeknek való könyveket választottam Bármelyik kötet kedves ballagási ajándék is lehet!

Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

Főképpen nagycsoportos korú gyermekeknek ajánljuk. A fejezetek keretszerkezetét az öreg néger Rémusz bácsi és a hozzá látogató kisfiú bensőséges beszélgetése adja. Minden történet a kisgyermekek képzeletében egy sajátságos gondolkodásmódot jelenít meg az éles eszű nyúl által.A nyúl okos, furfangos, igazságért harcoló, aki izgalmas kalandok során mindig győzedelmeskedik. Személye által az óvodás átélheti a katarzist.

Lázár Ervin: Négyszögletű kerek erdő

Lázár Ervin gyermekkönyve szintén nagycsoportos korú gyermekeket varázsol el igazán. A műben felsorakoztatott állatok emberi jellemeket mutatnak be. A gyermek átéli, megtapasztalja, majd észrevétlenül megtanulja általuk az egyes viselkedéssel járó következményeket. Így hat saját jellemfejlődésére. Legkedvesebb fejezetem az igaz, önzetlen szeretetről, mely arról mutatkozik meg, hogy a szeretett személyt hibáival együtt fogadjuk el. 

Címe: Macskamati virágja. Mindenkinek ajánlom elolvasásra!

Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami

Már óvodás vagyok

Már iskolás vagyok

Janikovszky Éva a gyermeki lélek igazi szakértője. Minden, gyermekeket érintő témát körbejár műveiben úgy, hogy azt a gyermek nézőpontjából mutatja be. A könyvek olvasása közben elénk táruló gyermeki gondolkodásmód, a páratlan humor, derű magával ragad felnőttet, gyermeket. Rendkívül vidám, hangulatos délutánt, estét biztosíthatunk egész családunknak ezekkel a remekművekkel. Aki nem hisz, próbálja ki!

Gazdag Erzsi: Mesebolt

Igazából nem csak ezt a verseskötetet, hanem bármely más címmel megjelent könyvét ajánlom a költőnőnek. Gazdag Erzsi neve ugyanis biztos garancia arra, hogy gyermekünk nemes, értékes irodalmi művel ismerkedik meg. Ezt a könyvét K. Lukáts Kató rajzai esztétikai élménnyel is gazdagítják. Általa a versek még inkább befogadhatóvá válnak. Igazán hasznos a kemény borító, mert a könyvnek nagy strapát kell kiállnia, hiszen gyermekünk újra és újra lapozgatni fogja!

Kormos István: Vackor az első bében – Vackor világot lát

Valószínűleg nincs olyan gyermek Magyarországon,aki előbb vagy utóbb, aki ne ismerné meg a piszén-pisze kölyökmackót, Vackort. Minden nemzedék szívesen azonosul a kis medvebocs problémáival, aki Kormos István költő meséjéből érkezett közénk. Szerencsére a közkedvelt mackó sosem nő fel, így a könyvtárakban és könyvespolcokban garantáltan találkozhattok vele.

Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Mazsola kisgyermeki tulajdonságokkal rendelkező kismalac. Manócska befogadja őt otthonába és szeretettel, türelemmel nevelgeti. Mazsola életében Tádé- a kicsi tengerimalac-

megjelenése olyan, mint a kisgyermekek életében a kistestvér érkezése. Bálint Ágnes a két kis állat történetein keresztül formálja olvasó közönségének értékítéletét. Tanulságos meséiben Manócska türelme, empátiája, következetes nevelése még a felnőttek számára is például szolgálhat.