Hagyományőrzés

Hagyományőrzés

„A mi kedves óvodánk, szépen nyíló tulipán...”Vámosgyörk óvodatörténetének kezdete az 1935-ös évekre vezethető vissza. Az elődökről összegyűjtött információk bizonyítják, hogy a múlt küzdelmes évei ellenére az itt dolgozók lelkiismeretes, odaadó munkával öregbítették az óvoda hírnevét. Erről részletesebben az óvodánk története link alatt olvashat. A múlt példája ösztönzőleg hat a jelen dolgozóira. A hozzánk látogató érkezéskor a 2006 őszén átadott óvodaudvar játszóterében gyönyörködhet, ami játékparkjával, ütésálló gumi burkolatával az Európai Uniós követelményeknek maximálisan megfelel.A folyosóra belépve a vendég érzi: az összegyűjtött régi használati tárgyakból berendezett sarok, a természetes anyagokból készült dekoráció az óvoda szellemi, emberi kisugárzását erősítik.Több időt itt töltve falaink között áthatja őt is az egyéniséget jól tükröző csoportszobákban kialakult családias légkör, ami a gyermekek elfogadásából, szeretetteljes megerősítéséből alakul ki.

 Intézményünkben - mint szerte az ország óvodáiban- gazdasági okokból a fenntartó kénytelen volt csoportösszevonást kezdeményezni. 1973 óta először 2007-ben váltunk ismét kétcsoportos intézménnyé. Óvodánk férőhelyeinek száma jelenleg 50 fő, ahol 4 óvó néni, 2 dajka, egy konyhai kisegítő teljesít önzetlenül feladatot. A ránk zúduló többletfeladatokat példaértékű összefogásunk által tudjuk minőségi szinten elvégezni.A csoportösszevonás miatt felszabaduló terem logopédiai foglalkozások, fakultatív tevékenységek (népi játék- néptánc, agyagozás, ovitorna, hittan), és a mindennapos testnevelés helyszíneit biztosítja. Két csoportszobát tényleges funkciójában használ az intézmény. A mindennapi mozgás, az egészséges táplálkozás, a gyümölcsnapok, a nyugodt pihenés-megfelelő fekhelyek biztosításával-, jól szolgálják a gyermekek egészséges testi-lelki fejlődését. Sokat kirándulunk, túrázunk helyben és a Mátrában egyaránt. A közös élmények segítik a barátságok elmélyítését, a közösséggé formálódást egyaránt.A gyermekeknek már óvodába lépés előtt lehetőséget biztosítunk az óvodával, óvónőkkel, leendő csoporttársaikkal és az óvodai környezettel való ismerkedésre. Személyre szóló meghívóval hívjuk őket farsangi bálunkra, melyre sokan el is látogatnak. Két hónappal később játékos beiratkozásra invitáljuk a kicsiket, melyen átvehetik Ovis leszek!? kiadványunkat. A szülőnek hasznos információkkal szolgál, a gyermeknek kellemes élményt nyújt.

A Tulipán Óvodában Néphagyományőrző Óvodai Programmal dolgozunk.

Mottónk:„A gyökerek nem látszanak, de tudod, azok tartják a fát...”

Ennél fogva a hagyományőrzés, a népszokások felelevenítése, a természet közeliség adják meg a keretét a tevékenységeinknek. Nagy hangsúlyt helyezünk a játékra is. Az óvodás korra jellemző mozgásigény kielégítését is rendkívül fontos feladatunknak tartjuk.Hónapsoroló, avagy milyen hagyományok élnek a Tulipán Óvodában Programjaink megválasztásában, majd tartalommal való megtöltésekor az alábbi idézet bölcsességét tartjuk szem előtt:"A gyökerei védik meg a fát a viharban a kidőléstől, a mélybe nyúló gyökerek táplálják, a gyökerek teszik lehetővé, hogy nagyra nőjön, hogy dús koronáját büszkén emelje a magasba. Az ember közösségek számára a gyökeret a hagyomány, a közös történelem, a közös emlékezet jelenti A hagyományokból gazdagodnak a nemzetek, az országok, a falvak.”- Kovács Béla Sándor -

Szent Mihály - Földanya hava, avagy SZEPTEMBER

Tanévnyitó az iskolában: Minden évben az iskolai tanévnyitóra versekkel készülnek a nagycsoportos óvodásaink, így üdvözlik leendő pedagógusaikat, diáktársaikat. 

Szüreti mulatság:

Szeptember második felében egy délelőtt kerül sor erre a vidám mulatozásra az óvoda udvarán. Szülők által behozott, madzagra felkötözött, az oviudvar nagy fái között lógó szőlőfürtök reggel óta hívogatóan várják a gyermekeket. A kiscsoportos gyermekek a szüretre, szüreti munkákra hívó dalokkal, versekkel, mondókákkal készülnek, amit előadnak a többieknek, így invitálva őket a szüretelésre. Közös tánccal, majd szőlőcsipegetéssel folytatódik a délelőtt. A mustot is együtt készítjük, aki kedvet érez, részt vehet a préselésben. A jól végzett munka jutalmául a frissen csorgó gyűlünk, hiszen akkorra az angyalok ajándékot rejtenek alá. A mustot megisszuk, édes és sós ropogtatni való kíséretében, melyet szintén a szülőktől kapunk.

Kezdődhet az önfeledt játék!

Mindszent - Magvető hava, avagy OKTÓBER 

Október elseje az Idősek világnapja. Az idős emberek elfogadása, tisztelete óvodai nevelésünk lényeges eleme. Hiszen gyökereink bennük rejlenek...Vámosgyörk egyik meghatározó intézménye az Idősek Otthona, évek óta jó viszonyt ápolunk az ott élőkkel és az ott dolgozókkal.Az Idősek Otthona lakóit ezen a szép napon minden évben kedves kis műsorral köszöntjük, amelyet ők nagy- nagy szeretettel fogadnak, s még nagyobb hálával viszonoznak 

Október 4. Állatok világnapja:

Állatok világnapja alkalmából az egyik évben az egész óvoda ellátogat a jászberényi állatkertbe, a másik évben a gyöngyösi Kisállatkertbe

Szent András- enyészet hava, avagy NOVEMBER 

Mindenszentek előtt minden évben ellátogatunk Szedmák Józsefhez. Kedves invitálására a fóliasátorban pompázó, általa gondozott krizantémokban gyönyörködünk. Úgy érezzük ez remek lehetőség - a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve- az ünnep hangulatának megéreztetésére. November elején házi ünnepségünk is akad, a Cimboranap. Ünnepségünk tárgya mi magunk vagyunk! A szeptember eleje óta újonnan érkező gyermekek már otthonosan mozognak az óvoda épületében, megszokták a körülöttük ricsajozó társaikat. Kezd kialakulni, ki kinek a társaságában szeret lenni, kivel jó együtt építeni, rajzolgatni, a világ nagy dolgairól eszmecserét folytatni. Nagy feladat az újonnan érkezőknek, de a régebbi óvodásoknak is a kapcsolatok kialakítása, megtartása, a szocializáció útjának „taposása”. Ezért, mikor már mindenki jól érzi magát az óvodai életbe mi mást is tehetünk, mint, hogy eszem-iszomos mulatságot rendezünk. A szülők anyagi szponzorálásának köszönhetően-meghívjuk a Kölyökidő Alapítványt, s hangszeres zene mellett ropjuk a talp alá valót. Nagy élmény óvodánk dalát élő muzsikaszóra kíséretében énekelni!

Karácsonyi Álom hava, avagy DECEMBER

Négy hét alatt készítjük fel lelkünket a karácsonyra. A felkészülés részeseivé szeretnénk tenni a szülőket, testvéreket is. Adventi délutánra hívjuk őket, ahol megteremtjük annak lehetőségét, hogy érzelmileg töltődjenek. Itt gyújtjuk meg a folyosón elhelyezett adventi koszorú első gyertyáját is közös éneklés mellett. Minden alkalommal más- más vámosgyörki előadót kérünk föl a hangulat fokozására. A vendéglátás után apró ajándékok barkácsolásával zárjuk a délutánt, ahol kicsik és nagyok egyaránt elmélyülten tevékenykednek, jókat beszélgetnek.Már hagyománynak mondható, hogy nem csak a Mikulás jön hozzánk, hanem mi is meglátogatjuk őt. Erdei kisvonatra ülünk, s meg sem állunk Mártafüredig, ahol az Erdészeti szakközépiskola Mikulása és krampuszai várnak. Énekelünk, verselünk neki, s viszonzásul meleg teát kortyolgathatunk. Elfáradva, de hatalmas elégedettséggel utazunk haza. Mikulásvárás az óvodában: A titokzatos várakozás hangulatában egyik nap az óvó nénik bábelőadást tartanak. Másnap megérkezik óvodánkba a Mikulás a délelőtt folyamán. A gyerekek csoportonként egy-egy dallal és verssel köszöntik. A Mikulás ajándékot oszt minden óvodás és leendő óvodás vendég kisgyereknek.

Karácsonyi vásár:

A szülők már jó egy hónappal előbb elkezdik az apró ajándéktárgyak készítését, melyeket az óvoda folyosóján rögtönzött vásáron adnak el. A gyermekek is csoportonként egyforma kis portékát kreálnak, melyet a szülő neki tetsző összegért vihet haza. A vásári bevételt az SZMK tagok a gyermekek javára fordítják. 

December 13. Luca nap:

Beszélgetünk a gyermekeknek az ezen különleges naphoz tartozó népszokásokról. Majd a kicsik nagykendőkbe, sapkákba, mindenféle mókás ruhába öltöznek, s zörögve-csörögve a Süni csoportosokhoz bekérezkedve jókívánságokat kántálnak. A sok jót finomságokkal hálálják meg, melyet közösen fogyasztunk el. A Luca napi búzaültetés is programunk. Minden gyermek ültet magának és családjának egy-egy tejfölös pohárba. Naponta megnézzük, lelkesen gondozzuk, mikor kifejlődött becsomagoljuk, s a karácsonyi ünnepség napján hazavisszük.

Mézeskalácssütés: Közkedvelt tevékenységeink egyike. A gyermekek lázas izgalommal szaggatják az általuk legszebbnek tartott formát, majd lelkesedésüket a díszítésben bontakoztatják ki igazán. 

Karácsony az óvodában:

A nagycsoportos óvodások Betlehemi játékkal kedveskednek az Idősek Otthona lakóinak az ovikarácsonyt megelőző napon. Másnap az egész óvoda ünneplőbe öltözik. Reggel halk zeneszó, karácsonyfa várja az érkezőket. Tízórai után meggyújtjuk az adventi koszorú negyedik gyertyáját, s kezdetét veszi az ünnep. A kicsik énekelnek, verselnek, a nagyok óvodás társaiknak, az óvoda dolgozóinak, s a meghívott vendégeknek. A nagyobbak betlehemest adnak elő. A műsor végén újra a karácsonyfa köré

 Boldogasszony- Fergeteg hava, avagy JANUÁR 

Januárban a középső- és nagycsoportos korú gyermekek szüleit nyílt nap keretében várjuk az óvodába. Lehetőséget adunk arra, hogy felmérjék gyermekük helyét, képességeit a csoporton belül. Megismerhessék mindennapjainkat. 

Böjtelő- Jégbontó hava, avagy FEBRUÁR 

Farsangi vigasságok:

Februárban kerül megrendezésre. A nagyok busóálarcokat készítenek maguknak, ismerkednek a busójárás történetével, s a kicsiknek is bemutatkoznak jelmezeikbe. Az ünnep csúcspontja a farsangi bál. A bál előtti napon az óvó nénik dramatizálása igazi hangulatteremtés a gyermekek számára.A bál szülők-gyermekek közös délutáni mulatozása. A gyermekek egyéni jelmezbe öltöznek. Minden óvodai csoport külön készül kis műsorral, amit jelmezes felvonulás követ. Később a szülők, gyermekek, óvodai dolgozók közös táncot ropnak. A szülők által működtetett büfé kínálatának kóstolgatása közben tombolahúzás teszi izgalmassá a bált. A gyermekek tombolái mind nyernek, a felnőttek közül csak a szerencsések. A bál bevételével az SZMK rendelkezik, melyet minden esetben az óvodás gyermekek életének megszépítésére költenek. Bálunkra meghívjuk régi óvodásainkat (az első és másodikos tanulókat) és leendő kiscsoportosainkat. 

Böjtmás- Kikelet hava, avagy MÁRCIUS 

Nőnap:

Reggel az óvoda kisfiai és kislányai külön gyülekeznek. A fiúk ajándékot készítenek, azzal kedveskednek a közös köszöntéskor a kislányoknak. A kislányok finomsággal viszonozzák figyelmességüket.

Március 15-ei megemlékezés:

Az ünneplést csákóhajtogatás és zászlókészítés előzi meg. Helyi sajátosságként a gyermekek megismerkednek Visontai Kovách László gróf úr és Kedves lova történetével. Végül a község templomkertjében lévő Kopjafánál és a Ligetben található kedves ló emlékkövénél elhelyezzük a saját készítésű zászlóinkat.

Szent György- Szelek hava, avagy ÁPRILIS

Húsvét:

A nagyobb gyermekek ellátogatnak az Idősek Otthonába, ahol a vállalkozó kedvű idős nénikkel, bácsikkal tojást festenek. Húsvéti családi délelőttöt is szervezünk. Ekkor látogat el hozzánk a húsvéti nyuszi, majd a szülőkkel vidám, színes, kellemes együttlét következik. 

Mesemondó verseny:

Évente kerül megrendezésre. A csoportok mesélőkedvű gyermekei közül csoportverseny keretein belül az óvó nénik az 5-5 legügyesebb kisgyermeket kiválasztják, akik részt vesznek az óvodai mesemondó versenyen. Ott három zsűritag eldönti ki az a mesemondó, aki óvodánkat a körzeti- Gyöngyösön megrendezésre kerülő - versenyen képviseli. A vállalkozó szellemű gyermekek mind apró jutalomban részesülnek. 

Április 22. Föld napja:

A természet közeliség eszmeiségének része a természet védelme is. Földünk, a kék bolygó ünnepén mi is fokozottabb figyelmet szentelünk arra, hogy elérjük, a természet óvása minden ember számára alapfeladat! Április 21-én óvodai szintű kirándulást szervezünk a Mátrába, vagy a gyöngyösi Mátra Múzeumba.Április 22-én a gyermekek egy- egy vásárolt virágpalántával, vagy a kertből kiásott növénnyel érkeznek az óvodába. Délelőtt felnőtt segítségével virágoskertünkbe vagy balkonládába ültetik az általuk hozott növényt. A későbbiekben folyamatosan figyelemmel kísérjük fejlődésüket. Gondozzuk, ápoljuk, védjük a palántákat.

Pünkösd- Ígéret hava, avagy MÁJUS 

Majális:

Az óvoda gyermekei reggel krepp papírszalagokkal díszítik az óvoda udvarán álló nyárfát. A feldíszített fát tízórai után körbejárjuk tavaszi dalokat énekelve, dalos játékokkal játszva, majd az udvaron folytatódik a közös játék.

Anyák napja:

A gyermekek már napokkal előbb versekkel, dalokkal készülnek az édesanyák, nagymamák ünneplésére. Süteményt sütnek, teát készítenek megvendégelésükre. Saját készítésű, apró ajándéktárgyakkal lepik meg őket. 

Gyermeknap:

Május közepén (május 15. a családok világnapja alkalmából) gyereknappal egybekötött családi (szombat) délelőttöt szervezünk. Amíg néhány szorgos szülő és nagyi megfőzi a paprikás krumplit, addig az óvodaudvaron vidám vetélkedők, versenyek, erőpróbák keretében tulipánokat gyűjtenek a családok. A legügyesebbek jutalomban részesülnek. Az édesapákat is ekkor köszöntjük egy rövid verssel, szép rajzzal. Minden évben más- más érdekes meglepetés műsort is kitalálunk, hogy még felejthetetlenebb legyen ez a nap. 

Pünkösd-köszöntés:

Kiskirályné járás. A játék négy fő mozzanatból áll: 1. négy kislány vezet egy ötödiket: a legkisebbet és legszebbet, a pünkösdi királynét, egy házhoz érve az udvaron vagy az ajtó előtt megállnak, a kiskirályné feje felett kendőt feszítenek ki vagy fátyollal borítják be a fejét;3. az ének közben mozdulatlan állnak vagy lassan körbejárják a királynét; 4. termékenységvarázsló mondóka kíséretében felemelik a kiskirálynét. Ezenkívül még a következő mozzanatok járulhatnak a játékmenethez: virághintés, általában a királyné kosarából; bizonyos funkciókra elkülönült szereplők tevékenység

Évzáró, ballagás:

 A kicsik csoportszobájukban tartanak évzáró műsort, ahol az év folyamán tanul mondókákat, verseket, énekeket, dalos játékokat mutatják be. A nagycsoportosok ünnepi búcsúzó műsorral, tulipános tarisznyával a vállukon köszönnek el az óvodától, az óvoda dolgozóitól és az itt maradó társaiktól a Közösségi Ház színpadán. 

Gyümölcsnap: Eredeti szándékunk szerint hetente egy napon (hétfőn) a gyerekek által hozott gyümölccsel, zöldséggel szerettük volna kiegészíteni, gazdagítani az étkezésünket. A szülők adakozó kedvének köszönhetően azonban oly sok minden gyűlik össze, hogy a hét minden napján van lehetőségünk a vitaminpótlásra. 

Születésnap, névnap:

Csoporton belül ünnepeljük a gyermekeket. Dallal, verssel, apró kis ajándékkal kedveskedünk az ünnepeltnek. Ők viszonzásul keksszel, üdítővel viszonozzák figyelmességünket.

Nagy Gáborné 

óvodavezető